Rafinowany olej kokosowy Intenson to uniwersalny produkt stosowany zarówno w kuchni, jak i kosmetologii.
Może być stosowany do smażenia różnych produktów, dodawany do owoców morza, ryb i dań mięsnych. Ponadto może być stosowany do przyprawiania słodkiej owsianki lub dodatków. Nie zawiera cholesterolu i poprawia procesy trawienne.
Olej kokosowy polecany jest do sałatek ze świeżymi owocami i warzywami, a także jako składnik sosów.
Słodkie potrawy to najpopularniejsze zastosowanie oleju kokosowego. Dzięki niemu wypieki dłużej zachowują świeżość i nabierają lekkiego aromatu i smaku kokosa.
Jest pyszny dodany do kawy zamiast śmietanki.
Koktajl z oleju kokosowego dodaje energii i zwiększa aktywność mózgu. Połącz 2 szklanki mleka kokosowego, 1/4 szklanki oleju kokosowego, 1/4 szklanki masła migdałowego, 1/2 łyżeczki wanilii, 1 banana (opcjonalnie), 2 lub więcej żółtek jaj, 1 szklankę lodu. Do smaku można dodać kakao w proszku, truskawki lub cynamon.
Olej kokosowy może być również stosowany jako produkt do pielęgnacji ciała i włosów lub jako baza do tworzenia różnych maseczek.
W temperaturze poniżej 25°C olej twardnieje. Po podgrzaniu do 40°C staje się przezroczysty i płynny.
Składniki: Rafinowany olej kokosowy 100%.
Wartość odżywcza w 100 g: białka 0, tłuszcze 100 g, węglowodany 0
Wartość energetyczna w 100 g: 900 Kcal (3700 kJ)
Waga: 500 ml