Ziółko Chia nasiona 250 g
Chia, czyli szałwia hiszpańska [łac. Salvia hispanica] to gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych, występujący w stanie naturalnym w centralnej i południowej części Meksyku oraz w Gwatemali. Charakteryzuje się niedużymi, fioletowymi lub białymi kwiatami oraz szerokimi liśćmi. Roślina ta jest bardzo ceniona ze względu na swoje nasiona, które są wyjątkowym źródłem witamin, minerałów oraz kwasów Omega 3 i 6. Przeważnie służą one do przygotowywania odżywczych napojów i żywności.
Nasiona chia – kiedy warto po nie sięgać?
- Odchudzanie – nasiona chia, po połączeniu z wodą pęcznieją i zwiększają swoją objętość. Dzięki temu szybko wypełniają żołądek i wywołują poczucie sytości. Co więcej nasiona szałwii hiszpańskiej usprawniają pracę układu pokarmowego, ponieważ wspomagają proces trawienia i przyspieszają metabolizm. Regularne spożywanie tego produktu pozwala uregulować rytm wypróżnień, niweluje zaparcia i wspomaga rozwój korzystnych bakterii w jelitach.
- Problemy z sercem – powszechnie wiadomo, że kwasy tłuszczowe omega-3 pozytywnie wpływają na pracę układu krążenia. Tak się składa, że nasiona chia są jednym z najlepszych źródeł owych kwasów. Wraz z błonnikiem przyczyniają się one do obniżenia poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi. Warto wiedzieć, że regularne spożywanie nasion chia zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu.
- Wegetarianie – nasiona chia są bardzo bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, dlatego też polecane są w diecie wegan i wegetarian. Produkt stanowi również źródło energii dla kulturystów i sportowców.
- Praca mózgu – nie można nie wspomnieć, że kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w nasionach chia wspomagają pracę mózgu. Dzięki temu, osoby regularnie spożywające te nasiona łatwiej przyswajają wiedzę, mają lepszą pamięć oraz koncentrację.
Pudding z chia - Potrzebne składniki:
- 250 ml mleka (pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego)
- 4 duże łyżki nasion chia
- pół łyżeczki cynamonu
- 2- 3 łyżki miodu
- Pyszny dodatek: wieże owoce lub mus owocowy
Sposób przygotowania:
Mleko wymieszać z nasionami chia i cynamonem. Odstawić na pół godziny, mieszając od czasu do czasu, aby uniknąć grudek. Następnie posłodzić do smaku. Przykryć np. folią spożywczą lub aluminiową i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Pudding przełożyć do szklanek lub pucharków i udekorować owocami lub polać musem, wedle uznania. Smacznego!
Skład produktu: 100% nasiona chia. Najwyższa jakość surowca.
Kraj pochodzenia: Argentyna
Propozycja stosowania: Można spożywać bezpośrednio jako dodatek do sałatek, owsianki, musli, koktajli lub ugotowanych kasz. Dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15g [ok. 3 łyżeczek].