DARY NATURY KURKUMA 50 g
Jest składnikiem różnych mieszanek przyprawowych. Wchodzi w skład curry. Nadaje charakterystyczny smak rosołom i potrawom z drobiu. Można dodawać ją do musztardy, sosów.
Zastosowanie kulinarne:
- niezbędna w daniach kuchni azjatyckiej, szczególnie indyjskiej,
- sprawdzi się również w innych daniach orientalnego pochodzenia z ostrym smakiem np. w kuchni meksykańskiej, chińskiej a nawet śródziemnomorskiej,
- świetny dodatek do warzyw, cielęciny, jagnięciny i ryb,
- może być dodawana do herbaty,
- przykładowe dania, w których sprawdzi się kurkuma: zupy krem z dyni, zupa fasolowa, dodatek do pieczonych ziemniaków risotto z warzywami i omlety.
Właściwości prozdrowotne:
- silne działanie antyoksydacyjne,
- może zapobiegać rozwojowi takich chorób jak Choroba Alzheimer'a i Parkinsona, choroby układu krążenia i nowotwory,
- działanie przeciwzapalne,
- obniża poziom cholesterolu,
- działa ochronnie na przewód pokarmowy - zapobiega wzdęciom i odbijaniu, ma działanie przeciwwrzodowe,
- korzystnie wpływa na pracę wątroby - działa żółciopędnie i żółciotwórczo oraz chroni wątrobę od uszkodzeń toksycznych np. spowodowanych spożyciem alkoholu, paracetamolu, środków ochrony roślin,
- działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
Skład: kurkuma 100%
Opakowanie: 50 g