Drożdże piwne są wykorzystywane ze względu na wysoką wartość odżywczą; są bogate w białka (50%), węglowodany (35%), minerały (10%) oraz witaminy z grupy B.
Przede wszystkim zawarte w nich białka mają wysoką wartość biologiczną. Zawierają zarówno aminokwasy nieistotne, jak i niektóre aminokwasy niezbędne. Na przykład zawartość kwasu asparaginowego pomaga chronić wątrobę przed możliwym zatruciem, zwłaszcza pochodnymi amonu.
Węglowodany, które są zawarte w drożdżach piwnych, to związki lub polisacharydy, z których część to włókna (celuloza), a inne to węglowodany, które są trawione powoli, co oznacza ciągłe dostarczanie energii bez zwiększania indeksu glikemicznego.
W substancjach mineralnych istotna jest zawartość potasu i fosforu, a w mniejszym stopniu magnezu, selenu, wapnia i manganu.
Zawartość opakowania
150 tabletek po 500 mg. Masa netto 75 g.
Dawkowanie w jednym słoiku
30 dni
Sposób użycia
Przyjmować od 4 do 5 tabletek dziennie, podczas posiłków. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Alergeny
Gluten
Ostrzeżenie żywieniowe
Nie należy przekraczać zalecanej dawki dziennej. Suplementy diety nie powinny być stosowane jako substytut zróżnicowanej i zbilansowanej diety oraz zdrowego trybu życia. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.