Dostępny
94,75zł
Gwarancja. Ustawa o ochronie praw konsumentów nie przewiduje zwrotu tego produktu odpowiedniej jakości.
Suplement diety Pharma Nord Bio-Witamina D3 D-pearls 75 mcg 80 kapsułek (5709976127203)
Dostępny
94,75zł
Gwarancja. Ustawa o ochronie praw konsumentów nie przewiduje zwrotu tego produktu odpowiedniej jakości.
Bio-Witamina D3 D-Pearls to miękkie żelatynowe kapsułki zawierające 75 mikrogramów witaminy D3 (3000 j.m.).
W celu poprawy wchłaniania w układzie pokarmowym witamina D3 została rozpuszczona w tłoczonej na zimno oliwie z oliwek, z uwagi na to, że witamina D3 należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Dzięki swojemu małemu rozmiarowi kapsułki są łatwe do połknięcia, ale można je również żuć. Badania wykazały, że Bio-Witamina D3 D-Pearls wykazuje wysoką wchłanialność w organizmie.
W fabryce Pharma Nord w Vojens w Danii produkowane są zarówno leki, jak i suplementy diety, co umożliwia przeprowadzanie takiej samej kontroli bez względu, czy jest to lek czy suplement. Zarówno suplementy diety, jak i leki badane są na podstawie dokładnie ustalonego planu – co zapewnia, że skład produktów jest zgodny z ich specyfikacją. Dzięki temu konsumenci mogą być pewni, że każda kapsułka Bio-Witaminy D3 D-Pearls zawiera określoną ilość witaminy D3.
Małe kapsułki żelatynowe mogą w naturalny sposób zmieniać stopień twardości wraz z wahaniami temperatury i wilgotności powietrza.
Jak wynika z naszych badań przeprowadzonych w szafach klimatycznych nie ma to absolutnie żadnego wpływu na jakość i działanie kapsułek.
Preparat Bio-Witamina D3 D-Pearls dostępny jest na europejskim rynku od 2007 roku.
Witamina D3 jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Oznacza to, że witamina D3, aby mogła zostać wchłonięta w jelicie, potrzebuje odrobinę tłuszczu. Podobnie jak inne witaminy, witamina D3 jest niezbędna dla człowieka. Istnieje kilka rodzajów witaminy D3, przy czym dwie najważniejsze formy to witamina D2 (ergokalcyferol) i D3 (cholekalcyferol).
Witaminę D2 można dostarczyć sobie wyłącznie z pożywienia. Witamina D2 wytwarzana jest przez niektóre grzyby i rośliny pod wpływem światła ultrafioletowego.
W przeszłości naukowcy uważali, że obie formy witaminy D3 są równie skuteczne w organizmie. Okazuje się jednak, że w zależności od zastosowanej metody pomiaru, witamina D3 jest o około 56-87 procent skuteczniejsza niż witamina D2, jeśli chodzi o zdolność do zwiększenia stężenia witaminy D3 we krwi. Co więcej, witamina D3 magazynowana jest w tkance tłuszczowej z ponad trzykrotną skutecznością niż witamina D2.
Dzieci i seniorzy potrzebują więcej witaminy D3 niż dorośli.
Witamina D3 pełni w organizmie szereg ważnych funkcji takich jak:
Istnieją dwa podstawowe źródła witaminy D3: światło słoneczne i pożywienie.
Nasza skóra wytwarza prekursor witaminy D3 na bazie cholesterolu, pod warunkiem, że otrzymuje wystarczającą ilość światła słonecznego lub równoważnego promieniowania UV. Następnie prekursor ten musi zostać przekształcony (hydroksylowany) odpowiednio w wątrobie i nerkach, aby móc zmienić się w aktywną witaminę D3.
Witamina D3 ze światła słonecznego jest skutecznym źródłem witaminy D3, ale problem polega na tym, że jej wytwarzanie uzależnione jest od wysokiego położenia słońca na niebie. W dużej części Europy mamy taką sytuację jedynie w okresie letnim i dlatego też tylko o tej porze roku jesteśmy w stanie wytwarzać wystarczającą ilość witaminy D3.
Aby wytworzyć witaminę D3 ze światła słonecznego, wartość indeksu UV musi wynosić co najmniej 3. Indeks UV jest używany jako miara natężenia promieniowania ultrafioletowego słońca. Jeśli masz wątpliwości, czy Twój organizm jest w stanie wytworzyć witaminę D3 ze słońca, spójrz na swój cień. Jeśli długość cienia jest taka sama lub krótsza niż Twój wzrost, to organizm jest w stanie samodzielnie wyprodukować witaminę D3. Jeśli natomiast cień jest dłuższy niż Twój wzrost, witamina D3 nie może zostać wytworzona.
W większych ilościach witamina D3 występuje tylko w tłustych rybach, takich jak łosoś, śledź i makrela. Dodatkowo witamina D3 występuje w ograniczonych ilościach w mięsie, produktach mlecznych i jajach. W królestwie roślin witamina D3 dostępna jest tylko w niewielkich ilościach w niektórych grzybach. W naszym pożywieniu jedne z najlepszych źródeł witaminy D3 to:
W przypadku podgrzewania jedzenia dochodzi do utraty pewnej ilości witaminy D3.
*RWS= Referencyjna Wartość Spożycia
Dorośli powyżej 75 roku życia. Przyjmować jedną kapsułkę dziennie, chyba że zalecono inaczej.
Nie przekraczać zalecanej dawki dziennej.
Produkt nie jest przeznaczony dla dzieci poniżej 10 roku życia.
Przed zastosowaniem suplementu diety, kobiety w ciąży i karmiące oraz osoby przyjmujące leki powinny skonsultować się z lekarzem/specjalistą.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.
Zawartość: 80 kapsułek po 185 mg.
Składniki
Substancja wypełniająca: oliwa z oliwek, składnik otoczki kapsułki: żelatyna, substancja utrzymująca wilgoć: glicerol, woda oczyszczona, cholekalcyferol (witamina D3), barwnik: kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu.
Przechowywanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej w miejscu nienasłonecznionym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Seniorom i osobom o ciemnej karnacji zaleca się przyjmowanie dodatkowej witaminy D3.
Zdolność do wytwarzania witaminy D3 ze światła słonecznego jest mniejsza w przypadku starszej i ciemniejszej skóry.
* * Uwaga: Przed zażyciem odżywki dla sportowców koniecznie skonsultuj się z lekarzem i zapoznaj się z listą przeciwwskazań do stosowania tego suplementu.
Wygląd opakowania może zostać zmieniony przez producenta bez wcześniejszego powiadomienia.