Olej z czarnuszki Olandia ma dużą wartość odżywczą, jest bogaty w witaminę F, fitosterole i olejek eteryczny (tymochinony).
Olej z czarnuszki posiada ciemną barwę. Intensywny korzenny zapach i lekko gorzki smak, który związany jest z wysoką zawartością olejków eterycznych. Jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Zawiera witaminy E, A i K oraz D. Wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych.
Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi. Stosować wyłącznie na zimno. Spożywać wyłącznie na zimno. Spożywać bezpośrednio lub jako dodatek do potraw. Spożywanie 30 g jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych dziennie (ok. 2 łyżek stołowych oleju) w ramach zrównoważonego sposobu żywienia i aktywnego trybu życia, pomoże uzyskać korzystny efekt zdrowotny.