Olej z wiesiołka Olvita jest ze starannie wyselekcjonowanych i przebadanych nasion wiesiołka dwuletniego. Cechuje go typowy dla nasion wiesiołka delikatny zapach i smak oraz żółty kolor. Dzięki zastosowanej metodzie tłoczenia na zimno występujące w tym oleju kwasy tłuszczowe pozostają w niezmienionej formie. Olej ten jest produktem naturalnym cechuje go wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych. Kolejne partie oleju mogą nieznacznie różnić się między sobą : kolorem, zapachem i smakiem. Są to cechy niemające wpływu na skład oleju.
Zastosowanie: do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do chleba, surówek, sałatek, dipów, past oraz potraw gotowanych.
Spożywając olej wiesiołkowy redukuje się ilość wydzielanego łoju i zaskórników na skórze. Efekty działania omawianego oleju widoczne są po dłuższym jego stosowaniu i określonej dawce ( jak mówi dr inż. Różański) co najmniej 1.5 g g dziennie. W kosmetyce olej ten jest również naturalnym składnikiem dodawanym do kremów w celu poprawienia elastyczności skóry. Można stosować go również bezpośrednio na skórę.