Bio Planet Syrop klonowy Typ A Bio posiada płynną i gęstą konsystencję o złocistym kolorze. Ma bardzo delikatny posmak - słodzi, jednak nie zmienia smaku potrawy. Jest to produkt całkowicie ekologiczny otrzymywany bez chemicznych środków ochrony roślin.
Syrop powstaje w wyniku długotrwałego procesu odparowywania soku, który uzyskuje się z rozcięcia pni wielu rodzajów drzewa klonowego. Jest niezwykle pożywny i doskonale zastępuje inne produkty słodzące. Jest zdrowszą alternatywą dla białego cukru - nie tylko z powodu mniejszej kaloryczności, ale również z powodu swoich właściwości. Syrop klonowy nie bez powodu nazywany jest "kanadyjskim płynnym złotem". Zawarte są w nim duże ilości przeciwutleniaczy, a także witaminy i minerały. Posiada ogromną ilość składników odżywczych, takich jak: cynk, mangan, wapń, sód, potas, magnez, żelazo, selen, niektóre witaminy z grupy B. Ma niesamowite walory smakowe. Jest to dobry produkt dla osób, które nie mogą spożywać naturalnego miodu.
Z powodzeniem znajduje zastosowanie jako:
- polewa do naleśników oraz pancakes;
- polewa do racuchów, gofrów, tostów;
- dodatek do owsianek, jogurtów naturalnych, białych serów;
- dodatek do owoców;
- składnik deserów;
- słodzik ciepłych napojów, drinków, koktajli z powodu bardzo dobrego rozpuszczania w wodzie;
- dodatek do wypieków marynaty do mięs.