Czerwona herbata Pu-erh jest uzyskiwana poprzez prasowanie i dojrzewanie (7 lat) dużych liści zielonej herbaty. W tym czasie specyficzne szczepy bakterii przekształcają oryginalną zieloną herbatę w czerwoną herbatę Pu-erh. Im dłuższy czas dojrzewania, tym bardziej skuteczna i wartościowa jest czerwona herbata Pu-erh. Ta czerwona herbata Pu-erh jest najwyższej jakości, co gwarantuje jej długie dojrzewanie i czystość. Ponieważ ma niską zawartość garbników i teiny, jest odpowiednia dla osób o wrażliwym żołądku.
Czerwona herbata Pu-erh wspomaga metabolizm wątroby, ułatwiając trawienie tłustych potraw.
Każdy filtr lub łyżeczka do herbaty może być użyta dwa lub trzy razy. Teina jest uwalniana w ciągu pierwszych 2-3 minut kontaktu z przegotowaną wodą, a gdy ta sama herbata jest używana po raz drugi lub trzeci, nie ma już ekscytującego efektu.