Zwilling Miyabi Shotoh został zaprojektowany do krojenia i obierania owoców oraz warzyw. Z łatwością można przygotować zimne talerze lub smaczne curry zawierające dużą ilość warzyw przy użyciu tego noża.
Podwójne ostrze i ostrzenie Honbazuke nadają nożowi ostrość. Autentyczny japoński profil ostrza zapewnia, że
Shotoh jest łatwy w użyciu i pozostanie ostry.
Nóż jest częścią serii
Miyabi i posiada klingę z młotkowanym wykończeniem i wyglądem Tsuchime. Rękojeść wykonana jest z gładkoziarnistej drewna cocobolo pakka premium. Mozaikowy kołek nadaje mu wyjątkową cechę konstrukcyjną. Rękojeść zachowuje kształt i posiada łatwe w pielęgnacji właściwości.
Nóż jest precyzyjnie zbalansowany, aby ułatwić i uprzyjemnić krojenie. Ostrze wykonane jest z proszkowej stali Micro Carbide, wbudowanej między dwoma dodatkowymi warstwami stali. Środkowa część osiąga twardość około 63 na skali Rockwella. Nóż przechodzi również specjalne procesy hartowania, takie jak hartowanie lodem w temperaturze -196 stopni Celsjusza. Zapewnia to stabilność, elastyczność, trwałość i wytrzymałość ostrza, aby zapewnić Ci praktyczny i ostry nóż do łatwego wykonywania wielu zadań kuchennych.