Swoje właściwości zawdzięcza kiełkom grochu Pisum sativum, których liofilizowana formuła zamknięta w roślinnych kapsułkach łagodzi nieprzyjemne dolegliwości.
Liofilizowane kiełki grochu są również bogatym źródłem enzymu oksydazy tiaminy (DAO). Enzym ten ma korzystny wpływ na eliminację przedostawania się histaminy z jelit do krwiobiegu.
Liofilizowane kiełki grochu Pisum sativum, otoczka kapsułki wykonana z hydroksypropylometylocelulozy (substancja żelująca - guma gellan).
Właściwości:
- DAO, czyli oksydaza diaminowa, rozkłada histaminę i inne aminy biogenne Enzym ten, obecny w dużych ilościach w błonie śluzowej jelit, reguluje ilość histaminy przedostającej się z przewodu pokarmowego do krwiobiegu
- DAO jest również obecny we krwi i ma kluczowe znaczenie dla utrzymania odpowiedniego poziomu histaminy
- Niedobór DAO może prowadzić do nietolerancji histaminy, która objawia się migrenami, chronicznym zmęczeniem, atopową skórą, fibromialgią i problemami trawiennymi
Zalecane dzienne spożycie:1 kapsułka doustnie 20 minut przed posiłkiem, popijając wodą.