Nóż Sujihiki Miyabi 4000FC 24 cm przybliża tradycyjne, japońskie rzemiosło, w którym każdy nóż charakteryzuje się pięknem i ostrością. Obejmuje to również przedstawiany nóż Sujihiki o wąskiej, dwustronnie ostrzonej głowni długości 24 cm. Jej kształt i elastyczność sprawiają, że doskonale sprawdza się ona przede wszystkim do cięcia i krojenia najrozmaitszych gatunków ryb czy mięs.
Stworzone w „ogniu i lodzie” ostrze Friodur wykonane jest ze stali FC61 hartowanej selektywnie. Wyróżnia się wysoką twardością oraz trwałością krawędzi i szczególną elastycznością ostrza. Ta metoda hartowania ujawnia na ostrzu piękną i unikalną dla każdego egzemplarza falbankę – hamon. Tak wykonaną klingę nazywamy Katana-Edge, gdyż wzorowana jest na słynnych, japońskich mieczach, cenionych za ostrość i wybitne właściwości tnące. Niepowtarzalny wygląd klingi to symbol absolutnego mistrzostwa rzemiosła.
Noże Miyabi 4000FC wyposażone zostały w ośmiokątne uchwyty i trzpienie, które poza aspektami estetycznymi zapewniają wygodę i bezpieczeństwo zauważane już przy pierwszym cięciu. Doskonale leżą w dłoni i pozwalają na długą pracę w kuchni bez cienia zmęczenia. Drewnianą rączkę, wytworzoną z impregnowanego, optymalnie wyważonego drewna Pakka zdobi eleganckie, mozaikowe logo serii.