Nóż Chutoh Miyabi 5000MCD 16 cm idealnie nadaje się do wycinania, oczyszczania i krojenia różnego rodzaju mięs oraz ryb. Pozwala na to cienkie, stabilne ostrze o długości 16 cm, pozwalające na utrzymanie pełnej kontroli przez cały czas przygotowania potraw. Dlatego też umożliwia ono nawet najbardziej precyzyjne cięcia. Cała gama zalet przekonały do niego szefów kuchni z całego świata.
Rdzeń ostrza wykonany został ze specjalnej stali MicroCarbide MC63 i zakuty w 100 warstwach dwóch gatunkach stali o różnych właściwościach fizycznych. Ponadto ostrze Cryodur utwardzone zostało poprzez hartowanie z wymrażaniem lodem do temperatury -196°C. Dzięki temu uzyskano ponadprzeciętną twardość ok. 63 w skali Rockwella. Dla otrzymania ostrości skalpela użyto szlifu Honbazuke – wykonanego na najlepszych, naturalnych kamieniach szlifierskich a następnie wypolerowano na skórzanych pasach.
Uchwyt noża uformowano typowo dla noży japońskich na kształt litery D. Dzięki temu dobrze leży on w dłoni, a zastosowanie drewna z brzozy Masur dodatkowo cieszy oczy. Miękkie słoje wyraźnie odznaczają się na tle warstwowego wzoru ostrza. Drobne akcenty ze stali nierdzewnej oraz czerwone linie sprawiają, że ten nóż to perfekcyjne połączenie najwyższej jakości, niespotykanej ostrości i doskonałego wyglądu.