Dlaczego karma mokra z wołowina i królikiem z jerzynami?
Wołowina jest źródłem wysokiej jakości białka, żelaza, magnezu, potasu oraz witamin z grupy B. Prozdrowotne właściwości wołowiny oraz mięsa innych przeżuwaczy związane są m. in. z profilem kwasów tłuszczowych tłuszczu śródmięśniowego. Nienasycone kwasy tłuszczowe n-3 i n-6 są niezbędnymi składnikami pożywienia psów, ponieważ w organizmie nie ma możliwości ich syntezy. Wielonienasyconym kwasem tłuszczowym o wybitnych właściwościach prozdrowotnych jest sprzężony kwas linolowy (CLA). Kwas CLA ma szereg cennych właściwości dietetycznych, profilaktycznych i leczniczych. Badania na psach wykazały, że może przeciwdziałać powstawaniu, a także hamować rozwój nowotworów (w tym raka prostaty). Dodatkowo stymuluje układ odpornościowy. Kwas CLA jest także skuteczny w leczeniu atopowego zapalenia skóry (AD, atopic dermatitis) u psów. Mięso przeżuwaczy zawiera zdecydowanie więcej CLA niż mięso zwierząt monogastrycznych. Wynika to z faktu, że CLA powstaje głównie w procesach biohydrogenacji bakteryjnej kwasu linolowego w żwaczu (najważniejszy z przedżołądków u przeżuwaczy).
Królika cechuje niska zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i wysoka nienasyconych, ponadto ma mało kalorii i jest lekkostrawny. Jeżyny są cenne dla psów ze względu na silne właściwości przeciwutleniające, wysoką zawartość związków fenolowych oraz stymulowanie wzrostu poziomu enzymów przeciwutleniających we krwi i w wątrobie. Organizm psa posiada wiele mechanizmów, które przeciwdziałają uszkodzeniom powodowanym przez wolne rodniki oraz inne reaktywne formy tlenu. Jedną z linii obrony jest system enzymów przeciwutleniających (dysmutaza ponadtlenkowa, katalaza, peroksydaza glutationu, transferaza glutationu oraz reduktaza glutationu). Wykazano, że po 30 dniach podawania myszom ekstraktów z jeżyny, poziom enzymów przeciwutleniających we krwi i w wątrobie znacząco wzrasta. Omułek Zielonowargowy wykazuje silne działanie przeciwzapalne oraz pozytywnie wpływa na stawy, co szczególnie jest ważne dla szczeniąt w tym okresie rozwoju.