Cielęcina jest źródłem wysokiej jakości białka, żelaza, magnezu,potasu i witamin z grupy B. Prozdrowotne właściwości cielęciny oraz mięsa innych przeżuwaczy związane są m. in. z profilem kwasów tłuszczowych tłuszczu śródmięśniowego. Nienasycone kwasy tłuszczowe n-3 i n-6 są niezbędnymi składnikami pożywienia psów, ponieważ w organizmie nie ma możliwości ich syntezy. Wielonienasyconym kwasem tłuszczowym o wybitnych właściwościach prozdrowotnych, którego bogate źródło to tłuszcz przeżuwaczy, jest sprzężony kwas linolowy (CLA). Kwas CLA ma szereg cennych właściwości dietetycznych, profilaktycznych i leczniczych. Badania na psach wykazały, że może przeciwdziałać powstawaniu, a także hamować rozwój nowotworów (w tym raka prostaty) oraz stymulować układ odpornościowy. Kwas CLA jest także skuteczny w leczeniu atopowego zapalenia skóry (AD, atopic dermatitis) u psów. Mięso przeżuwaczy zawiera zdecydowanie więcej CLA niż mięso zwierząt monogastrycznych, co wynika z faktu, że CLA powstaje głównie w procesach biohydrogenacji bakteryjnej kwasu linolowego w żwaczu (najważniejszy z przedżołądków u przeżuwaczy).