Kawa ziarnista Papua Nowa Gwinea (Figa Coffee)
Kawa ziarnista jakości specialty z Papui Nowej Gwinei, wypalona we wrocławskiej palarni Figa Coffee. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty suszonej żurawiny i goździków, z winną kwasowością.
-
Kraj pochodzenia kawy: Papua Nowa Gwinea
-
Region: Western Highlands
-
Stacja obróbki: Kindeng Mill
-
Metoda obróbki: Natural
-
Odmiana: Arusha, Bourbon, Typica
Ziarno
Stacja obróbki Kindeng Mill znajduje się w prowincji Jikawa. Stacja przetwarza ziarno od 1500 drobnych rolników z gmin Kindeng i Arufa, którzy prowadzą gospodarstwa o średniej powierzchni 1-2 ha. Owoce kawy dostarczone do Kindeng Mill są przetwarzane, a następnie ziarna są suszone na podestach i płótnach oraz kilka razy dziennie obracane. Cały proces trwa około miesiąca.
Ciekawostka: Community select to partie kawy wybrane przez społeczność. Zazwyczaj są to ziarna pochodzące od różnych producentów z jednej społeczności w określonym regionie uprawy kawy na świecie. Partie kawy z konkretnych dni są łączone w ten sposób, aby uzyskać określone profile smakowe.
Brak opinii o produkcie
Podziel się swoją opinią jako pierwszy