Nutridrink Protein to doustny preparat odżywczy. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w niedożywieniu i ryzyku niedożywienia związanym z chorobą, szczególnie u pacjentów ze zwiększonym zapotrzebowaniem białkowym, którą należy stosować pod nadzorem lekarza.
Kiedy stosuje się
Nutridrink Protein?
Nutridrink Protein znajduje zastosowanie u pacjentów, u których z powodu choroby pokrycie potrzeb organizmu tradycyjną dietą jest niemożliwe, lub niewystarczające.
Przed, w trakcie i po pobycie w szpitalu oraz:
- okres rekonwalescencji po chorobie;
- przygotowanie do operacji oraz po niej;
- proces rehabilitacji, np. po udarze;
- w chorobach przewlekłych, w których wzrasta zapotrzebowanie na białko.
Czy wiesz, że?
Każdego dnia dorosły zdrowy człowiek powinien przyjmować ok. 0,8 g białka/kg masy ciała. Zapotrzebowanie na białko wzrasta w niektórych stanach chorobowych nawet dwukrotnie. Białko jest jednym z podstawowych składników diety, bez którego organizm nie mógłby funkcjonować, ponieważ:
- jest podstawowym budulcem organizmu;
- odpowiada za budowę i pracę mięśni;
- jest składnikiem enzymów i hormonów (regulacja procesów metabolicznych);
- transportuje witaminy i składniki mineralnedo odpowiednich miejsc w organizmie;
- jest ważne dla prawidłowego funkcjonowaniaukładu odpornościowego.
Ze względu na tak różnorodne funkcje, białko jest stale używane przez nasz organizm, w związku z czym musi być regularnie dostarczane z pożywieniem. Jednak nie zawsze jest to możliwe jedynie z tradycyjną dietą.
Duża ilość energii i białka w porcji gotowej do spożycia. W jednej, małej butelce (125 ml) znajduje się aż 18 g białka i 306 kcal.
Koncentracja energii, białka oraz innych składników odżywczych w małej objętości ułatwia pacjentowi stosowania produktu zgodnie z zaleceniami lekarza.
Dzięki płynnej formie i małej objętości
Nutridrink Protein jest łatwy do spożycia przez osoby chore. Można go stosować samodzielnie lub jako składnik potraw, aby zwiększyć ich wartość odżywczą.
Stosowanie. 2 butelki dziennie przez minimum 14 dni* o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej. Dla uzyskania efektów wsparcia żywieniowego
Nutridrink Protein powinien być stosowany każdego dnia, zgodnie z zaleceniami.
*14 dni to najczęściej zalecana minimalna długość stosowania, jednak wsparcie żywieniowe powinno być zalecone przez lekarza na tak długo jak pacjent tego potrzebuje (najlepiej przez cały okres trwania leczenia i rekonwalescencji po chorobie).
Dla kogo przeznaczony jest
Nutridrink Protein?
Nutridrink Protein znajduje zastosowanie w sytuacjach, w których z różnych przyczyn pokrycie potrzeb organizmu (często zwiększonych na skutek choroby) tradycyjną dietą jest niemożliwe, lub niewystarczające.
Do takich sytuacji należy:
- zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze (szczególnie na białko) będące następstwem choroby;
- brak apetytu i niechęć do jedzenia;
- problemy z jedzeniem (gryzieniem, żuciem, połykaniem);
- pogorszone trawienie i wchłanianie objawiające się dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowegojak nudności, wymioty, biegunka i/lub zaparcia.
Takie sytuacje mogą wystąpić w szczególności:
- w okresie rekonwalescencji po chorobie;
- w przygotowaniu do operacji oraz po niej;
- podczas ciężkiej choroby i po niej (wymagającej dłuższego pobytu w szpitalu);
- w chorobach przewlekłych wymagających zwiększonej podaży białka, np. w chorobie nowotworowej;
- w procesie rehabilitacji np. po udarze mózgu.
Brak opinii o produkcie
Podziel się swoją opinią jako pierwszy