Zapach czerwonych owoców jest coraz częściej wykorzystywany w perfumiarstwie, szczególnie pod koniec XXI wieku. Kompozycje inspirowane nimi często dołączają do bogatej rodziny zapachów kwiatowych, ponieważ charakteryzują się podobną trwałością i charakterem. Jednak w przeciwieństwie do kwiatów (dotyczy to nie tylko jagód, ale wszystkich rodzajów owoców, chyba że są to owoce cytrusowe), olejki eteryczne używane do ich aromatyzacji nigdy nie są naturalne.
Ze względu na wysoką zawartość wody, ekstrakcja olejków eterycznych z owoców jest niemożliwa. Dlatego też są one odtwarzane syntetycznie, poprzez chemiczne tworzenie cząsteczek zapachu lub rekonstrukcję nut zapachowych za pomocą kombinacji innych naturalnych, lub syntetycznych składników.
Czerwone owoce dominują w sercu kompozycji, nadając jej aksamitny, świeży charakter, bardziej żywy niż ich kwiatowi kuzyni.
Zapach otwiera się nutami różowego pieprzu i bergamotki. Jego serce jest miękkie i zmysłowe, kiedy nasiona ambrette łączą się z soczystymi czerwonymi owocami, kwiatem brzoskwini oraz białym bukietem jaśminu i magnolii. Wanilia, piżmo, irys i białe drewno tworzą niezwykle delikatny, wyrafinowany zapach.