Naturalne źródło wysokooczyszczonych kwasów tłuszczowych omega-3 z szlachetnych gatunków ryb.
Omega-3 to klasa wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT), których nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować, dlatego bardzo ważne jest zapewnienie ich odpowiedniej ilości w diecie. Bogatym źródłem WNKT omega-3 są ryby, zwłaszcza tłuste gatunki (makrela, łosoś, tuńczyk). Co więcej, WNKT omega-3 odgrywają ogromną rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu. Po pierwsze, regularne spożywanie WNKT omega-3 pomaga obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów, a tym samym znacznie zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Po drugie, WNKT omega-3 są niezbędne dla prawidłowej pracy mózgu – pomagają poprawić pamięć i zwiększyć koncentrację. Po trzecie, WNKT omega-3 działają przeciwzapalnie, pomagając zmniejszyć ból stawów i poranną sztywność w reumatoidalnym zapaleniu stawów. Ponadto WNKT omega-3 wspierają zdrowie siatkówki oka oraz pomagają zmniejszyć ryzyko rozwoju zaburzeń depresyjnych. Aby WNKT omega-3 mogły wywierać opisane powyżej efekty, muszą być regularnie dostarczane do organizmu w wystarczających ilościach. Dlatego „Podwójna Omega-3 700 mg EPA i DHA” od Solgar zawiera optymalną ilość WNKT omega-3 – 700 mg, pozyskanych z 1200 mg wysokooczyszczonego oleju rybiego. Źródłem Solgar „Podwójna Omega-3 700 mg EPA i DHA” są szlachetne, głębinowe gatunki tłustych ryb, w szczególności makrela i sardynka. Aby chronić WNKT omega-3 przed utlenianiem i jełczeniem, do każdej kapsułki Solgar „Podwójna Omega-3 700 mg EPA i DHA” dodano naturalną witaminę E.
Kapsułki „Podwójna Omega-3 700 mg EPA i DHA” są zalecane jako suplement diety – dodatkowe źródło witaminy E i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (SanPiN 2.3.2.1290-03 p.2.1).
Kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagają ochronę wzroku, poprawę pracy mózgu, profilaktykę chorób sercowo-naczyniowych oraz obniżenie poziomu cholesterolu. „Podwójna Omega-3 700 mg EPA i DHA” zawiera WNKT omega-3 – 1400 mg (dzienna dawka) i jest produkowana w unikalnej technologii destylacji molekularnej, metodzie pozwalającej na usunięcie soli metali ciężkich z oleju rybiego. Aby zapobiec jełczeniu i utlenianiu, do każdej kapsułki „Podwójna Omega-3 700 mg EPA i DHA” dodano naturalną witaminę E.
Skład
olej rybi – 1200 mg
w tym: WNKT ω3, nie mniej niż – 600 mg:
kwas eikozapentaenowy – 360 mg
kwas dokozaheksaenowy – 240 mg
Zalecenia dotyczące stosowania
Dorośli: 1 kapsułka 2 razy dziennie podczas posiłków.
Przeciwwskazania
Indywidualna nietolerancja składników. Dozwolone dla kobiet w ciąży i karmiących piersią zgodnie z zaleceniami i pod nadzorem lekarza.