Nóż Sujihiki Miyabi 5000MCD 24 cm to japoński nóż do mięsa, którego ręcznie kute ostrze składa się z twardego rdzenia pokrytego aż 100 warstwami bardziej elastycznych stali nierdzewnych. Rdzeń ostrza wykonany został ze sproszkowanej stali MicroCarbide MC63. Wykonane w ten sposób klingi odznaczają się ekstremalną twardością i charakteryzuje je unikatowy wzór na płazach. Najwyższej jakości surowce oraz wyjątkowe metody ich obróbki wpływają ponadto na bardzo długą żywotność narzędzi marki Miyabi.
Estetyka i funkcjonalność gwarantują jednak nie tylko wybitne ostrze, ale też szczególny uchwyt. Wyprodukowany z drewna brzozy Masur posiada ergonomiczny kształt i doskonale komponuje się ze stalową klingą. Nóż Sujihiki szczególnie nadaje się do cięcia mięs i ryb, jak również krojenia wybornych pieczeni.
Swą niewiarygodną ostrość nóż Sujihiki zawdzięcza wyjątkowemu procesowi obróbki. Ostrze szlifowano ręcznie na dwóch naturalnych kamieniach, po czym polerowano na skórzanych pasach. Metoda ta, zwana szlifem Honbazuke, czyni Sujihiki niespotykanie ostrymi i nadaje im niecodzienny wygląd. Wykonane w ten sposób noże posiadają rewelacyjne właściwości tnące i antykorozyjne. Dzięki temu świetnemu pomocnikowi kuchennemu wszelkiego rodzaju pieczenie czy inne potrawy mięsne pokrojone zostaną szybko, łatwo i bez wysiłku.