Dutkowiak pierzga w miodzie 400g
- Pierzga to pyłek kwiatowy, zebrany przez pszczoły, zmieszany z miodem i wydzieliną gruczołów ślinowych pszczół, złożony w komórki plastra miodu.
- Pierzga zostaje przetworzona w procesie fermentacji mlekowej, dzięki czemu zmienia swój skład. Cieszy się opinią najcenniejszej rzeczy, jaką pszczoły dają człowiekowi.
- Pierzga jest najbogatszym naturalnym zbiorem witamin, mikro i makroelementów, pierwiastków, białek, enzymów.
Wykaz składników: Bardzo zbliżony do składu pyłku. Różnice widoczne są jedynie w ilości poszczególnych związków. Pierzga zawiera mniej białka o 12%, mniej tłuszczu o 66%. Wzrasta natomiast ilość cukrów o 60% i innych składników o 23%. Ilość kwasu mlekowego wynosi ok. 3%. Witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, PP, E, D, K, H. Makroelementy: Fosfor, Siarka, Chlor, Potas, Wapń, Sód. Mikroelementy: Magnez, Żelazo, Miedź, Cynk, Kobalt, Selen, Chrom, Nikiel, Krzem. Enzymy: inwertaza, katalaza, pepsyna, trypsyna, lipaza, laktaza.
Zawartość składników czynnych: 20% pierzgi, 80% miodu.