Bezkofeinowa kawa ziarnista Huila Decaf (Figa Coffee)
Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty, wypalona we wrocławskiej palarni Figa Coffee. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się do espresso, ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W kawie można wyczuć nuty gotowanego słodkiego jabłka i ciasteczka zbożowego.
-
Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia
-
Region: Huila
-
Metoda obróbki: washed / E.A. decaf
-
Odmiana: Castillo, Caturra, Colombia
-
Położenie upraw: 1400 - 2000 m n.p.m.
-
Punkty w cuppingu: 83 / 100 punktów
Region Huila w Kolumbii jest położony pomiędzy dwoma pasmami górskimi Andów. Rozległy teren znajduje się na dużych wysokościach, a żyzne wulkaniczne gleby oraz stałe źródło wody tworzą zróżnicowane pasma klimatyczne i ziemie uprawne. Wyjątkowe terroir zapewnia produkcję kawy o wysokiej jakości i bogatych walorach smakowych.
Ciekawostka: Octan etylu to naturalnie występujący ester, stosowany do wiązania i usuwania kofeiny z zielonej kawy. Kawa jest sortowana i poddawana działaniu pary przez 30 minut w celu otwarcia porów ziaren i przygotowania ich do dekofeinizacji. Następnie jest umieszczana w roztworze wody i octanu etylu, gdzie kwas E.A. zaczyna wiązać się z solami kwasów chlorogenowych wewnątrz nasion. Zbiornik jest opróżniany i znów napełniany, aż kofeina przestaje być wykrywalna. Nasiona są ponownie parowane w celu usunięcia śladów octanu etylu, następnie suszone.
Brak opinii o produkcie
Podziel się swoją opinią jako pierwszy