Kawa ziarnista Etiopia (Figa Coffee)
Kawa ziarnista jakości specialty z Etiopii, wypalona we wrocławskiej palarni Figa Coffee. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty brzoskwini i mlecznej czekolady, z soczystą kwasowością.
-
Kraj pochodzenia kawy: Etiopia
-
Region: Haro Wachu, dystrykt Uraga, strefa Guji
-
Producent: Ocholo Bedecho
-
Metoda obróbki: Washed
-
Odmiana: Arusha, Bourbon, Typica
Ziarno
Ocholo Bedecho jest właścicielem 8 hektarów ziemi uprawnej kawy w strefie Guji. Jego farma znajduje się 12 km od miasteczka Haro Wachu. Większość jego dochodów pochodzi z produkcji kawy, a rodzina również pracuje na farmie. Dzięki uprawie kawy, rolnik był w stanie posłać każde z ośmiorga swoich dzieci do szkoły. Bedecho jest uczestnikiem programu Single Farmer Project.
Ciekawostka: Program Single Farmer Project to efekt starań o wsparcie etiopskich producentów poprzez stworzenie rynku kawy z możliwością śledzenia pochodzenia. Polega na współpracy spółdzielni z eksporterami, którzy wspierają i wprowadzają na rynek partie kawy pochodzące od indywidualnych rolników, negocjując w ich imieniu akceptowane przez producentów ceny surowca oraz warunki umów.
Brak opinii o produkcie
Podziel się swoją opinią jako pierwszy