Ogrodowa przenośna wędzarnia wyposażona w
2 moduły z misą i chromowanym rusztem. Umożliwia samodzielne przygotowanie tradycyjnych wyrobów: wędlin, kiełbas, ryb i serów wędzonych 2 metodami - na ciepło i na zimno. Można w niej nie tylko
wędzić, ale także grillować i gotować na parze. Dzięki niewielkim rozmiarom jest idealnym rozwiązaniem do ogrodu, na taras i podwórze.
Kluczowe cechy
- 3 w 1 - może służyć do grillowania, wędzenia, a także do gotowania na parze
- termometr w pokrywie do lepszej kontroli temperatury wewnątrz grilla
- emaliowana pokrywa z uchwytem pozwala utrzymać i kontrolować temperaturę
- naczynie no wodę pozwala absorbować tłuszcz
- 4 wieszaki umieszczone w spodzie pokrywy
Wędzarnia składa się z 3 modułów:
- W dolnej części znajduje się palenisko.
- Środkowa część to miejsce na drugi ruszt oraz misę z wodą.
- Całość zamyka pokrywa z termometrem i kratką wentylacyjną.
Na wędzarnię składają się 3 moduły: palenisko, środkowa komora, pokrywa. W zestawie znajdują się również 2 pokryte porcelanową emalią misy oraz 2 ruszty na grillowaną lub wędzoną żywność. Mniejszy ruszt umieszcza się nad paleniskiem, a na nim specjalne drewno do wędzenia (np. olchowe) nadające potrawom wyjątkowego aromatu.
Znajduje się w dolnej części i wyposażone zostało w drzwiczki dla łatwiejszego dostępu do środka. Węgiel i rozpałkę umieszcza się w dolnej misie, a na ruszcie misy drewno do wędzenia.
Dolny moduł to również tradycyjny grill - wystarczy umieścić ruszt nad paleniskiem. Można przykryć go pokrywą, aby uzyskać lepszą kontrolę nad temperaturą oraz osłonić przed wiatrem.
Wyposażona została w termometr, regulowany otwór wentylacyjny oraz nienagrzewający się uchwyt. Pokrywa umożliwia zarówno kontrolowanie temperatury, jak i zawieszenie na haczykach zamocowanych do prętów pokrywy mięsa czy ryb przeznaczonych do wędzenia. Uchwyt pokrywy wykonany został z materiału BAKELITE.
Obsługa wędzarni jest niezwykle prosta!
- W dolnej misie należy umieścić węgiel, a na ruszcie misy drewno do wędzenia.
- Na górnych haczykach umieścić misę i wypełnić ją wodą, do której można dodać zioła dla aromatu. Woda w górnej misie zapobiegnie wysuszaniu żywności podczas wędzenia, a także pozwoli na gotowanie na parze produktów umieszczonych bezpośrednio nad nią.
- Żywność przeznaczoną do wędzenia należy umieścić na górnym ruszcie
- Produkty przeznaczone do wędzenia można również zawiesić pod pokrywą na przeznaczonych do tego prętach. Maksymalne obciążenie 1.5 - 1.8 kg na każdy hak.
- Wędzarnia wyposażona została w 2 drzwiczek dla łatwiejszego dostępu do środka.
- Regulowana kratka wentylacyjna oraz termometr pozwalają na dopasowanie temperatury optymalnie dla przygotowywanych potraw.
- 3 nogi nadają wędzarni stabilność, a także izolują rozgrzany spód wędzarni od podłoża.
- Chromowane ruszty z uchwytami są lekkie, nie pękają, są wysoce odporne na korozję, łatwo się je czyści oraz zapewniają długie użytkowanie.
- Okrągła płyta na dnie wędzarni chroni podłoże przed wysoką temperaturą.
Brak opinii o produkcie
Podziel się swoją opinią jako pierwszy