Tran islandzki Lysi, czyli olej z wątroby dorsza atlantyckiego ma liczne walory prozdrowotne, które wynikają z bogactwa zawartych w nim składników. Produkt obfituje przede wszystkim w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (dwie aktywne formy: kwas eikozapentaenowy EPA i dokozaheksaenowy DHA) i witaminy A i D, które wspierają zdrowie serca, mózgu, stawów i skóry.
Kwasy tłuszczowe omega-3 wpływają korzystnie na poziom lipidów oraz cholesterolu, obniżają ciśnienie tętnicze, wykazują działanie profilaktyczne wobec chorób sercowo-naczyniowych, wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, zwiększają wrażliwość tkanek na działanie insuliny i przyczyniają się do regulacji stężenia glukozy we krwi.
Witaminy A i D regulują pracę układu immunologicznego, są kluczowe dla prawidłowej pracy mózgu. Dodatkowo witamina A wpływa na stan skóry i nabłonków, a witamina D uczestniczy w metabolizmie wapnia i reguluje proces różnicowania komórek.
Dzięki specjalnym technikom produkcji i oczyszczania Tran islandzki Lysi ma aksamitną konsystencję, delikatny smak i praktycznie niewyczuwalny zapach. Nie daje efektu "odbijania się", nie pozostawia nieprzyjemnego posmaku w ustach. Wszystkie produkty Lýsi spełniają europejskie normy dotyczące bezpieczeństwa żywności.
Tran islandzki Lysi – jakie ma właściwości?
- Bogactwo witamin A i D: odgrywają one ważną rolę w zdrowym rozwoju kości, układu odpornościowego, wzroku i skóry. Jeśli twoja dieta jest uboga w te witaminy lub masz niedobory, tran może pomóc w ich uzupełnieniu;
- Poprawa zdrowia serca: Tran zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), które mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu, redukcji stanów zapalnych oraz utrzymaniu zdrowego rytmu serca. Regularne spożywanie tranu może wspomagać zdrowie serca;
- Wspomaganie funkcji mózgu: Kwasy tłuszczowe omega-3 obecne w tranie mają korzystny wpływ na zdrowie mózgu. DHA stanowi istotną część struktury mózgu i może wspomagać funkcje poznawcze, pamięć i koncentrację. Tran może być szczególnie korzystny dla dzieci w okresie rozwoju mózgu;
- Redukcja stanów zapalnych: EPA i DHA mają właściwości przeciwzapalne, co oznacza, że mogą pomóc w redukcji stanów zapalnych w organizmie. Tran może być przydatny dla osób z chorobami zapalnymi, takimi jak reumatoidalne zapalenie stawów czy choroba Crohna;
- Wspomaganie układu odpornościowego: Witamina D obecna w tranie jest ważna dla zdrowego funkcjonowania układu odpornościowego. Regularne spożywanie tranu może pomóc w wzmocnieniu odporności i zmniejszeniu ryzyka infekcji;
- Zdrowe kości i stawy: Tran może wspomagać zdrowie kości i stawów, ponieważ witamina D jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania wapnia. Działa synergistycznie z witaminą K2, która reguluje transport wapnia do kości, wzmacniając je.
Tran islandzki Lysi – wskazania do stosowania:
- okresowo zwiększone zapotrzebowanie na witaminę A i D np. u dzieci i młodzież w okresie dojrzewania, osób w wieku podeszłym, osób osłabionych, z infekcją, w okresie rekonwalescencji, a także w profilaktyce COVID-19;
- pacjenci z chorobami kardiologicznymi, z chorobami oczu i chorobami układu nerwowego;
- okres ciąży i laktacji.