Mączka z drewna rożkowego El Granero Integral Bio ma wiele zalet dla organizmu, ponieważ jest bardzo bogata w śluz, rodzaj rozpuszczalnego błonnika. Ponadto śluz ma działanie sycące i pomaga spowolnić przepływ cholesterolu i glukozy do krwioobiegu, więc chleb świętojański może być bardzo odpowiednią żywnością dla osób z hipercholesterolemią i insulinoopornością.
Jest bogata w rozpuszczalny błonnik, dzięki czemu ułatwia trawienie. Jest bardzo bogaty w taniny, silny naturalny przeciwutleniacz. Jest silnym środkiem antyseptycznym, antyalergicznym i naturalnym środkiem przeciwbakteryjnym. Wzbogacony w białko i zawierający niezbędne witaminy, zawiera również przeciwutleniacze i garbniki zawierające kwas galusowy.
Mąka może być stosowana jako substytut kakao w produkcji czekolady, pysznych deserów, jako dodatek do napojów roślinnych, do smarowania lub dodawania do ciast.
Wartość odżywcza na 100 g:
Wartość energetyczna 1528.84 kJ / 354.72 kcal;
Tłuszcz 4 g:
- w tym nasycone 1 g;
Węglowodany 84.26 g:
- w tym cukry 38.14 g;
Błonnik 18.9 g;
Białka 4.87 g;
Sól 0.0068 g