Zapachowe oblicza czerwonych owoców w perfumiarstwie stały się bardzo popularne pod koniec XXI wieku. Większość inspirowanych nimi kompozycji stała się częścią i tak już bardzo bogatej rodziny zapachów kwiatowych, ponieważ pod względem trwałości i charakteru są one bardzo zbliżone do świata kwiatów. Jednak w przeciwieństwie do kwiatów (i dotyczy to nie tylko jagód, ale wszystkich rodzajów owoców, chyba że są to owoce cytrusowe), olejki eteryczne używane do odtworzenia ich aromatów nigdy nie są naturalne.
W rzeczywistości, ze względu na bardzo wysoki procent wody obecnej w ich składzie, niemożliwe jest wyekstrahowanie jakiegokolwiek olejku eterycznego z owoców. Dlatego też są one odtwarzane syntetycznie, albo poprzez chemiczne tworzenie cząsteczki zapachu, albo poprzez rekonstrukcję nut zapachowych za pomocą kombinacji innych naturalnych lub nienaturalnych surowców.
Czerwone owoce charakteryzują serce kompozycji i mają aksamitne, słoneczne oblicze; bardziej żywe i świeże niż ich kwiatowi kuzyni.
Zapach otwiera się cennymi nutami różowego pieprzu i bergamotki. Jego serce jest miękkie i zmysłowe, nasiona ambrette łączą się z soczystymi czerwonymi owocami, kwiatem brzoskwini i białym bukietem jaśminu i magnolii. Wanilia, piżmo, irys i białe drewno tworzą niezwykle miękki, wytrawny zapach.