W 1933 roku Alfonso Bialetti wypuścił pierwszy ekspres do kawy Moka Express . Od tego momentu rozpoczęła się historia Bialetti , marki, która uczyniła sztukę parzenia kawy tak prostym i naturalnym procesem, że stała się integralną częścią życia każdej włoskiej rodziny. Hasło firmy brzmi: „In casa un espresso come al bar”, co dosłownie oznacza – „Espresso w domu, tak samo jak w kawiarni”.
Od ponad 90 lat Bialetti pielęgnuje wartości i tradycje, wyrażając je w aromatach, smakach i kolorach, które przypominają nam o domu, codziennych zwyczajach i świątecznym nastroju. Markę poznajemy nie tylko dzięki produkcji najlepszych przyborów kuchennych do parzenia kawy, ale także dzięki naszemu autorskiemu logo - małemu „wąsatemu Włochowi”. Wymyślił go syn założyciela firmy Renato Bialetti w 1953 roku. To miła karykatura jego ojca, a podniesiony palec oznacza „Un espresso, per favore!” („Poproszę jedno espresso”).
Instrukcja obsługi ekspresu gejzerowego (zasada działania ekspresu gejzerowego) :
- Napełnij dolną część czystą pitną wodą aż do zaworu bezpieczeństwa
- Włóż filtr lejkowy i napełnij go mieloną kawą bez ubijania. Użyj średnio lub grubo mielonej kawy. Moc kawy można regulować ilością kawy mielonej wlewanej do filtra lejkowego
- Upewnij się, że płyta filtra i uszczelka pasują do odpowiednich gniazd, a następnie mocno przykręć górną część do dolnej.
- Ustaw ekspres na średnim ogniu i poczekaj, aż kawa zacznie wypływać (po około 4 minutach) z kolumny
- Gdy kawa wypełni górny pojemnik, zdejmij ekspres z ognia. Nie dotykaj gorącej powierzchni ekspresu do kawy, użyj uchwytu
Wskazówki dotyczące pielęgnacji ekspresu do kawy:
- Nie używaj różnych ekstraktów, jak mogą zatkać filtr ekspresu do kawy
- Regularnie sprawdzaj stan ekspresu do kawy, wymieniając części zużywające się
- Przed użyciem ekspresu do kawy należy sprawdzić, czy znajduje się w nim zawór i wszystkie elementy wewnętrzne oraz czy są prawidłowo zainstalowane.
- Nie ubijaj kawy w filtrze
- Wlej wodę do zaworu nadciśnieniowego