Ballarini jest jedną z największych firm w Europie pod względem wielkości produkcji i liderem innowacyjności, zarówno pod względem stosowanej technologii, jak i wzornictwa produkowanych naczyń kuchennych z powłoką nieprzywierającą. Ballarini utrzymuje silną pozycję na rynku masowym oraz w sektorze profesjonalnym.
Firma została założona przez Paolo Ballariniego w 1889 roku jako mały warsztat do produkcji naczyń metalowych. Do 1931 roku katalog Ballarini zawierał 2000 pozycji zastawy stołowej i przyborów kuchennych. W 1960 roku firma podjęła strategiczną decyzję o skoncentrowaniu swoich zasobów na naczyniach kuchennych z nieprzywierającą powłoką.
Osobliwości:
- Korpus z grubego kutego aluminium - 4,5 mm + 0,5 mm ze stali nierdzewnej. Granitium Extreme: 5-warstwowa powłoka - maksymalna odporność na zarysowania! Wzbogacony drobinkami mineralnymi
- Promieniujące dno zapewnia doskonałą wydajność na płytach indukcyjnych
- Ergonomiczna, izolowana termicznie rękojeść zapewnia doskonały chwyt
- Opatentowany wskaźnik ciepła Thermopoint do energooszczędnego gotowania
- Zaprojektowany przez Thun Studio - wyprodukowano we Włoszech