Ksylitol jest to substancja słodząca pochodzenia roślinnego. Ma on wygląd i słodycz podobne do zwykłego cukru, ale zawiera 40% mniej kalorii. Dodatkowo ma bardzo niski indeks glikemiczny IG = 8, więc nie powoduje skoków poziomu cukru i stężenia insuliny we krwi.
Składniki: 100% ksylitolu
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna 1004 kJ / 240 kcal
- Tłuszcz, w tym: 0 g, kwasy tłuszczowe nienasycone 0g
- Węglowodany, w tym: 99.5g, cukry 0 g, alkohole wielowodorotlenowe 99.5g
- Błonnik 0 g
- Sól 0 g
SPOSÓB UŻYCIAStosować jak cukier biały. Należy wprowadzać do diety stopniowo (zaczynając od 1 łyżeczki dziennie). Zaleca się maksymalne spożycie do 10 łyżeczek dziennie. Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.