Ziółko Siemię Lniane brązowe ziarno 200 g
Len zwyczajny – charakterystyka rośliny
Len zwyczajny [łac. Linum usitatissimum] to jedna z najstarszych roślin uprawnych, pochodząca z Bliskiego Wschodu i wykorzystywana w wielu dziedzinach od tysięcy lat. Można go spotkać właściwie tylko na przeznaczonych pod tę roślinę uprawach, w stanie naturalnym występuje niezwykle rzadko. Poznać go można po charakterystycznych niebieskich kwiatach, które od czerwca do lipca pięknie ozdabiają krajobraz. Len osiąga do 70 cm wysokości, a jego owocami są małe torebki nasienne zawierające po 10-12 nasion. To właśnie one są tak cenionym surowcem zielarskim.
Siemię lniane brązowe – skarbnica wartości odżywczych
Nasiona lnu brązowego zawierają:
- kwasy tłuszczowe omega-3, zwane również kwasami alfa-linolenowym, które wpływają pozytywnie na krążenie oraz wykazują właściwości przeciwzapalne
- lignany charakteryzujące się właściwościami przeciwutleniającymi, które mogą zmniejszać ryzyko nowotworów i wpływać pozytywnie na ogólny stan zdrowia – warto widzieć, że siemię lniane zawiera najwięcej lignanów spośród wszystkich surowców roślinnych
- białko roślinne bogate w aminokwasy argininę, kwas asparaginowy i kwas glutaminowy
- błonnik wpływający pozytywnie na perystaltykę jelit
- witaminy takie jak tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina E oraz witamina K
- minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk
Warto pamiętać
Siemię lniane brązowe odtłuszczone jest pozyskiwane w procesie odtłuszczania nasion lnu brązowego. Oznacza to, że taki produkt będzie charakteryzować się mniejszą zawartością substancji, które są “wyciągane” z nasion przy procesie tłoczenia. Nie jest to równoznaczne temu, że produkt jest bezwartościowy – ma inne zalety, natomiast warto pamiętać, że ma nieco inną charakterystykę.
Siemię lniane – kiedy warto po nie sięgać?
- Podwyższony cholesterol – wiele dostępnych badań wskazuje na to, że włączenie siemienia lnianego do diety może naturalnie obniżać poziom cholesterolu we krwi
- Dbałość o poprawne funkcjonowanie układu pokarmowego – błonnik zawarty w tych małych nasionkach wpływa pozytywnie na perystaltykę jelit oraz jest pożywką dla dobrych bakterii żyjących w jelitach, a kwas tłuszczowy ALA działa ochronnie na śluzówkę oraz zmniejsza stan zapalny jelit
- Profilaktyka nowotworowa – siemię lniane jest bogate w przeciwutleniacze, czyli związki zmniejszające ryzyko rozwoju nowotworów.
- Odchudzanie – zbilansowana dieta urozmaicona siemieniem lnianym zalecana jest w przypadku nadwagi czy otyłości, ze względu na bogactwo składników odżywczych oraz na to, że nasiona lnu dodawane do posiłków wywołują szybsze poczucie sytości przez co ograniczają apetyt
Skład produktu: 100% nasiona lnu brązowegoNajwyższa jakość surowca.
Kraj pochodzenia: Polska
Ciekawostka
Nasiona lnu zawierają do 800 razy więcej lignanów niż inne pokarmy roślinne.
Propozycja stosowania
1 łyżkę siemienia lnianego zalać 3/4 szklanki ciepłej wody. Odczekać około godzinę i zamieszać do uzyskania kleiku. Pić 2-3 razy dziennie. Siemię lniane można przed zalaniem wodą również zemleć. Kleik przygotowany ze zmielonego siemienia lnianego można spożywać z dodatkiem mleka, owoców, jogurtów, czy miodu.
Mielone siemię lniane można dodawać także do zup, pieczywa, sosów, płatków śniadaniowych.
Truskawkowy koktajl z siemieniem lnianym
Potrzebne składniki:
- 1 szklanka truskawek
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki płatków żytnich
- 1 łyżka nasion chia
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 szklanka mleka
Płatki i nasiona zalać mlekiem i odstawić na ok. 15 minut. Truskawki drobno pokroić, dorzucić do mleka i nasion. Całość zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na zdrowie!