Ziółko Karczoch ziele 50 g
Karczoch – charakterystyka rośliny
Karczoch zwyczajny [łac. Quercus robur] jest rośliną wieloletnią należąca do rodziny astrowatych, wywodzącą się z Europy i Afryki. Kraje w których na dużą skalę można spotkać uprawy karczocha to Szwajcaria, Hiszpania, Niemcy i Francja. Podstawowymi surowcami zielarskimi jest całe ziele lub sam wyodrębniony liść. W Polsce karczoch należy uprawiać na ciepłych i słonecznych stanowiskach, charakteryzujących się żyznymi glebami. Ziele karczocha bardzo łatwo rozpoznać po smaku, jest on dosyć cierpki i gorzkawy.
Karczoch – skarbnica cennych substancji
Ziele karczocha zawiera:
- kwasy fenolowe znane z właściwości ściągających, przeciwobrzękowych i antyoksydacyjnych
- cynarynę – należącą do kwasów fenolowych substancję, mającą pozytywny wpływ na funkcjonowanie wątroby i dróg żółciowych, trawienie i metabolizm pokarmów, poziom cholesterolu i lipidów we krwi
- flawonoidy charakteryzujące się właściwościami przeciwzapalnymi i przeciwutleniającym
- kwas chlorogenowy, który według literatury neutralizuje m.in. działanie nadtlenoazotynu, jednego z najbardziej szkodliwych oksydantów powstających w organizmie człowieka
- minerały takie jak: magnez, potas, wapń, fosfor i żelazo
- inulinę, mająca pozytywny wpływ na regulację poziomu cukru we krwi
Karczoch – kiedy warto po niego sięgać?
- Dolegliwości wątroby – z uwagi na zawartość cynaryny karczoch jest jednym z najcenniejszych surowców zielarskich o właściwościach wspomagających ochronę wątroby. W kuracji warto połączyć go z ostropestem plamistym
- Problemy związane z układem trawiennym – poleca się stosowanie karczocha przy zaparciach, zaburzeniach trawiennych czy wzdęciach z uwagi na jego właściwości żółciotwórcze, żółciopędne i regulujące wypróżnianie
- Zbyt wysoki poziom cholesterolu – substancje zawarte w zielu karczocha wspomagają utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi
- Karczoch wykazuje delikatne właściwości moczopędne oraz ułatwia usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii
Skład produktu: 100% suszone ziele karczocha. Najwyższa jakość surowca.
Kraj pochodzenia: Polska
Ciekawostka
We Włoszech z liści karczocha produkuje się wyjątkowy, słodko-gorzki likier o wdzięcznej nazwie “Cynar”.
Propozycja stosowania
Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie.
Nalewka z ziela karczocha
Potrzebne składniki:
- 100 gram suszonego ziela karczocha
- 200 ml 40% alkoholu
Ziele karczocha wrzucić do butelki, zalać przygotowanym wcześniej alkoholem. Szczelnie zamknąć i wstrząsnąć. Odstawić na 15 dni, często wstrząsając. Po tym czasie nalewkę przefiltrować i przelać do czystej butelki.
Nalewkę z karczocha należy stosować po 10 – 30 kropli w kieliszku wody, kilka razy dziennie, godzinę przed posiłkiem.