Dostępny
2,54zł
Gwarancja. Ustawa o ochronie praw konsumentów nie przewiduje zwrotu tego produktu odpowiedniej jakości.
Ziółko Bazylia bezglutenowa 20 g (5903240520893)
Dostępny
2,54zł
Gwarancja. Ustawa o ochronie praw konsumentów nie przewiduje zwrotu tego produktu odpowiedniej jakości.
Ziółko Bazylia bezglutenowa 20 g
Bazylia – niezastąpiona przyprawa
Bazylia [łac. Ocimum basilicum] jest jednym z najpopularniejszych kuchennych ziół na świecie. Jest to roślina jednoroczna, pochodząca z Azji, która dzięki swojemu pięknemu aromatowi zdobyła popularność na całym świecie. Dziś uprawiana jest w 150 odmianach, niemal na każdym kontynencie. Szczególnie upodobały ją sobie kraje śródziemnomorskie. Właśnie dlatego współcześnie pierwsze skojarzenia z bazylią to włoskie spaghetti, pizza neapolitańska czy soczyście zielone pesto. Warto jednak wiedzieć, że poza kuchnią bazylia jest również od wieków ceniona za swoje właściwości lecznicze.
Bazylia w kuchni
Jak wspomnieliśmy wcześniej, bazylia jest niezastąpionym składnikiem potraw kuchni śródziemnomorskiej. Świeże lub dobrze wysuszone listki bazylii, z uwagi na charakterystyczny mocny aromat i smak dodaje się do sałatek, zup i sosów, w szczególności pomidorowych. W niektórych regionach świata, bazylia zyskała nawet miano “pomidorowego zioła”, właśnie przez to, że tak dobrze uzupełnia wszystkie pomidorowe potrawy. To jednak nie koniec kuchennych zastosowań bazylii. Jej świeży, orzeźwiający smak wzbogaci również wiele zdrowych dań warzywnych oraz mięsnych. Z doświadczenia wiemy, że nie ma nic lepszego niż dobrze przyrządzona cukinia, czy bakłażan z odrobiną bazylii. Oprócz tego bazylia wzbogaca smak potraw z drobiu i sprawdza się przy produkcji domowych pasztetów. Do urozmaicenia swoich potraw warto również spróbować przygotowania aromatyzowanego bazylią octu winnego lub oliwy z oliwek, palce lizać!
Wskazówki
Co doprawiać bazylią?
Właściwości lecznicze bazylii
Skład produkt:100% suszony liść bazylii
Najwyższa jakość surowca
Kraj pochodzenia: Egipt