Produkowany z mleka krów himalajskich gryzak jest poddawany długiemu i starannemu procesowi obróbki. Mleko gotowane jest przez godzinę w celu usunięcia z niego całego tłuszczu i pasteryzacji. Następnie dodaje się do niego odrobinę soli oraz soku z limonki (łącznie jest to zaledwie 0.01%) w celu koagulacji. Następnie przez 2-3 dni ser jest prasowany, aby pozbyć się z niego wilgoci. Bloki sera krojone są na odpowiedniej wielkości kawałki i suszone w komorze wędzarniczej 20-30 dni, by stały się twarde i zyskały delikatny, dymny smak.
Gryzak zawiera dużo białka przy jednocześnie niskiej zawartości tłuszczu.
Dzięki temu, że jest to przekąska twarda, wspomaga czyszczenie zębów i zaspokaja naturalną potrzebę żucia. Jest wytrzymały, dzięki czemu wystarczy na wiele tygodni.
Nie zawiera laktozy.
Skład: mleko krowie (99.9%), sół, sok z limonki, białko surowe 66%, wilgotność 12.5% .