Lorenzo Villoresi Spezie to cudowny dzień w śródziemnomorskim świecie burz i marzeń. Budzi się wcześnie rano, gdy chłód nocy wciąż leży na polach dzikich ziół, które orzeźwiająco witają Cię przez otwarte okno starego toskańskiego domu. Zielone nuty eukaliptusa, mięty i cyprysu rosnącego na zewnątrz domu ożywiają Cię i przygotowują na nowy, pracowity dzień.
Ten dzień, bogaty w kolorowe wydarzenia, wita Cię czystymi zapachami świeżo skoszonej trawy na starych ziemiach Toskanii. Wychodzisz do ogrodu i dajesz się porwać jasnym, kolorowym bukietom rosnących tam ziół i przypraw. Mieszają się tu kardamon i laur, kminek, goździki i kolendra, słychać ostre nuty pieprzu i pikantną słodycz cynamonu. Sosnowy aromat świerku i jałowca utrzymuje się w żywicznej mgiełce, dotykając gałki muszkatołowej. Po delektowaniu się świeżością szałwii i lekką goryczką liści pomidora, zauważasz, że czas wracać.
Dzień mija szybko, a wieczorem, przy kominku, otula Cię koc spokojnych, drzewnych nut.