Granero Trigo Sarraceno Bio Płatki zbożowe z gryki łamanej. Składniki: Kasza gryczana łamana, obrana z łuski. Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną przepłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie, aż woda będzie czysta. Dodaj kaszę gryczaną do rondla z wodą lub bulionem w proporcji 1:2. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 15-20 minut lub do momentu, aż kasza gryczana będzie miękka. Zdejmij rondel z ognia i pozostaw kaszę gryczaną na 5 minut pod przykryciem.
Sposób użycia: Gotowa kasza gryczana może być podawana jako dodatek do dań mięsnych, rybnych, drobiowych lub warzywnych. Może być również używana do przyrządzania sałatek, zup i pasztetów. Dodatkowe informacje: Gryka jest dobrym źródłem białka, żelaza, magnezu i błonnika. Jest dobrym źródłem białka roślinnego i może być stosowana jako zamiennik mięsa w daniach wegetariańskich i wegańskich.