Książka Zneutralizuj chemię z pożywienia i odzyskaj zdrowie Mareka Skoczylasa opisuje rolę jaką pełnią toksyny środowiskowe w rozwoju chorób cywilizacyjnych. Po dzień dzisiejszy, trudno odnaleźć jednostkę chorobową, która nie byłaby przez liczne badania naukowe łączona z toksynami takimi jak konserwanty, metale ciężkie czy pestycydy.
Idea książki oraz jej założenia mają na celu chronić zdrowie ludzkie nie tylko poprzez uświadamianie w jakim pożywieniu znajdują się toksyny, ale głównie jak zneutralizować chemię, której nie jesteśmy w stanie uniknąć.
Toksyny od zawsze towarzyszyły ludzkości, ale natura dała nam antidotum na większość z nich. Jednak dziś w czasach tak silnej presji obcych dla organizmu ludzkiego substancji chemicznych w pożywieniu, musimy adekwatnie wzmożyć ochronę naszego organizmu dzięki naturalnym związkom mającym zdolność neutralizowania chemii z pożywienia.
Marek Skoczylas ukończył akademię medyczną w Lublinie w 2006 roku. Jest lekarzem a jego pierwotna specjalizacja to stomatologia. Od 2007 roku regularnie analizuje najnowsze badania naukowe oraz rozszerza swoją wiedzę z płatnych specjalistycznych anglojęzycznych bibliotek medycznych. Obecnie zajmuje się fitofarmakologią (głównie ziołami) toksykologią żywności, chorobami przewlekłymi w tym autoimmunologicznymi oraz badaniem wpływu flory bakteryjnej na zdrowie człowieka. Jak sam twierdzi, kluczem do zdrowia jest żywność. Przemyślane pozyskiwanie pokarmów, blokowanie chemikaliów z pożywienia oraz usuwanie chemii z organizmu zawsze powinno być pierwszym etapem leczenia i krokiem do zdrowia.