Nóż Santoku Miyabi doskonale łączy nowoczesną estetykę z japońską tradycją. Ostrze tego precyzyjnego noża wykonane zostało z rdzenia ze stali FC61 pokryty 48 warstw stali. Ta kombinacja materiałów tworzy piękny wzór na płazach ostrza noża Santoku. Ponadto wykończenie w postaci czerwonego pierścienia i stalowej głowicy z grawerowanym logo na końcu uchwytu oraz subtelne, eleganckie, mozaikowe piny nadają mu wspaniały, egzotyczny wygląd.
Ostrze noża stworzono ze specjalnej stali o wysokiej zawartości węgla. Podwójne hartowanie z wymrażaniem klingi FRIODUR czyni ją szczególnie trwałą, twardą, elastyczną i odporną na korozję. Porównywalną z brzytwami ostrość otrzymano dzięki zastosowaniu szlifu Honbazuke, polegającemu na tradycyjnym, ręcznym szlifowaniu na naturalnych kamieniach szlifierskich.
Tradycyjny uchwyt w kształcie litery D wykonano z drewna Pakka. Materiał ten nie tylko zapewnia wyjątkowo atrakcyjny wygląd, ale też gwarantuje cięcie bez poślizgu. Optymalna ergonomia rękojeści wraz z twardym, elastycznym ostrzem zapewniają doskonały balans, wpływający na wygodę i brak zmęczenia nawet przy długiej pracy w kuchni.
Z nożem SANTOKU z serii 5000FCD przygotują Państwo najsmaczniejsze posiłki bez najmniejszego wysiłku, a precyzyjne krojenie warzyw, mięs, ryb czy siekanie ziół okaże się najprawdziwszą przyjemnością.
Cechy szczególne:
- rdzeń ostrza wykonany ze stali FC61 zakuty w 48 warstwach stali nierdzewnych;
- unikalny dla każdego ostrza wzór damastu;
- FRIODUR podwójny proces hartowania i wymrażania klingi - trwała i odporna na korozję klinga
- stabilny uchwyt z drewna Pakka w kształcie litery D dla niespotykanego balansu, optymalnej kontroli i cięcia bez wysiłku;
- elegancki wygląd czarnego drewna i najwyższej jakości stali nierdzewnej.