Dieta Fodmap to łatwy program żywieniowy dla osób z zespołem jelita drażliwego, oraz innymi chorobami układu pokarmowego, który polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów fodmap (fermentable oligo-, di-, mono-saccharides and polyols - fermentujące oligo-, di- i monosacharydy oraz poliole). pozwala ona zapanować nad chorobą i szybko wyeliminować dokuczliwe objawy, a przy okazji schudnąć i poprawić ogólny stan zdrowia. książka zawiera wszystkie niezbędne informacje na temat tej coraz popularniejszej diety, i jej wpływu na organizm człowieka. autorka proponuje także plan zakupów oraz 75 smacznych i prostych w przygotowaniu przepisów, także wegańskich wegetariańskich.
Zawiera:
- Jadłospis na 7 dni, z listami zakupów, narzędziem monitorowania objawów i przydatnymi wskazówkami pomagającymi utrzymać motywację.
- Ponad 75 przepisów na bezglutenowe dania o niskiej zawartości fodmap z informacjami na temat ich wartości odżywczej oraz przydatnym oznaczeniem potraw.
- 5 łatwych kroków pomoże ci dostosować spiżarnię i nauczyć się przygotowywać posiłki podczas przechodzenia na dietę.
- Wprowadzenie do diety ubogiej w fodmap, doskonałe źródło wiedzy na temat jej skuteczności oraz wpływu na organizm.