Lubisz gotować po włosku i chcesz rozpieszczać swoją rodzinę inspirującymi daniami poza makaronem i pizzą? Garnek żeliwny z serii Ballarini Bellamonte pozwala właśnie na to. Naczynie to jest rozwinięciem północnowłoskiej tradycji "paiolo di ghisa", w której dania takie jak gulasze mięsno-warzywne lub polenta były przygotowywane w żeliwnym kociołku na otwartym ogniu. Z tym naczyniem można również gotować na otwartym ogniu - ale co pewnie jest dla Was ciekawsze, to fakt, że nadaje się on również do wszystkich rodzajów kuchenek, w tym indukcyjnych.
Współdziałanie kilku czynników zapewnia idealne rezultaty gotowania w garnku indukcyjnym. Po pierwsze, wykonany jest z żeliwa. Materiał ten charakteryzuje się szczególnie dobrym magazynowaniem i rozprowadzaniem ciepła. Sprawia także, że potrawy są szczególnie aromatyczne i nadają im charakterystyczny, pieczony aromat - idealne do powolnego gotowania. Brytfanna posiada również pokrywę o strukturze kropel deszczu. Ta specjalna struktura pokrywy pozwala na bardzo równomierne rozprowadzenie wilgoci, nadając potrawom szczególnie dobry smak i delikatną konsystencję.
Owalny garnek ma szczególnie odporną na zarysowania powłokę emaliowaną i nadaje się do mycia w zmywarce, a także do piekarnika do 240°C. Projekt pochodzi od mediolańskich projektantów Matteo Thun & Antonio Rodriguez i w połączeniu matową złotą gałką z logo Ballarini sprawia, że przyciąga wzrok podczas serwowania.