Choć nazwa francuskiego naczynia żeliwnego wskazuje, że nadaje się ono przede wszystkim do przygotowywania dań z wieprzowiny, świetnie sprawdzi się ono również w przypadku wszystkich innych rodzajów mięs. Ze swoim uroczym designem formowanym na kształt prosięcia garnek przepięknie prezentuje się na każdym stole zarówno w domu, jak i profesjonalnej restauracji.
Owalna brytfanna umożliwia przygotowanie dań dla 1 lub dwóch osób. Długo utrzymywane i równomiernie rozprowadzane ciepło gwarantuje delektowanie się posiłkiem sprawiając, że nie wystygnie on nawet podczas spokojnej, romantycznej kolacji. Efekt ten jeszcze bardziej potęguje wewnętrzna powłoka. Matowa emalia w kolorze głębokiej czerni lub uniwersalnej szarości sprawia, że temperatura zachowana jest nie tylko wewnątrz, ale i na brzegach naczynia. Wpływa ona również na zachowanie naturalnego smaku i zapachu potraw.
Na wybitną praktyczność garnków żeliwnych Staub wpływa również fakt, że doskonale nadają się one do wszystkich rodzajów kuchenek, w tym indukcyjnych. Z tymi niepowtarzalnymi naczyniami z serii La Cocotte przygotowanie nawet najprostszych potraw stanie się prawdziwą, kulinarną sztuką.