Nóż Gyutoh Miyabi 4000FC 20 cm to połączenie piękna i ostrości, czego doskonałym dowodem jest nóż Gyutoh. Jego obustronnie ostrzona klinga perfekcyjnie sprawdzi się podczas obrabiania i krojenia mięs oraz przygotowania dużych warzyw. Ostrze Friodur wykonane zostało z podwójnie hartowanej z wymrażaniem lodem stali FC61, odznaczającej się wysoką twardością oraz trwałością nawet podczas intensywnego użytkowania.
W tej linii zastosowano proces hartowania selektywnego w którym krawędź tnąca jest utwardzana do znacznie wyższej twardości a pozostała część klingi aż do grzbietu zachowuje wyższą elastyczność. W tym procesie uwidacznia się Hamon – efekt ciemniejszej „falbany” nad krawędzią tnącą znany z japońskich mieczy.
Katana-Edge to symbol mistrzowskiego kunsztu, który znajduje się w ostrzach tradycyjnych, japońskich mieczy. Estetyka japońskich noży kuchennych zawsze widoczna jest również w ich uchwytach. Seria Miyabi 4000FC odznacza się ośmiokątnym profilem. Forma ta czyni noże bezpiecznymi i niezwykle wygodnymi, a uchwyt z drewna Pakka oraz mozaikowe logo linii sprawiają, że doskonale prezentują się one w każdej kuchni.