Nóż Santoku Miyabi 4000FC 18 cm charakteryzuje się niezwykłym pięknem i ostrością. Tłumacząc słowo „Santoku” otrzymamy nic innego, jak „nóż trzech cnót”, co odnosi się do trzech głównych obszarów zastosowania: krojenie mięs, ryb oraz warzyw. Ostrze noża wykonano z zastosowaniem technologii Friodur. Specjalna stal, podwójnie hartowana „ogniem i lodem” gwarantuje temu szczególnemu narzędziu niezwykłą twardość i odporność nawet przy intensywnym użytkowaniu.
Jego wysoka ostrość i świetne właściwości tnące to również zasługa szlifu Katana-Edge, stosowanego podczas produkcji słynnych japońskich mieczy. Wyraźny hamon znany również z japońskiej białej broni dodaje szczególnego uroku i świadczy o złożoności procesu powstawania jak również kunszcie japońskich mistrzów rzemiosła. Uchwyty noży Miyabi wykonane z impregnowanego drewna Pakka zdobią eleganckie, mozaikowe piny tej serii. Jego ośmiokątny kształt sprawia, że praca z nimi jest bezpieczna, stabilna, wygodna i pozbawiona wysiłku.