Nóż do pieczywa Miyabi 5000FCD 24 cm zachwyca swoją wyjątkową twardością i ostrością. Z jego ostrzem o długości 24 cm łatwo i sprawnie przekroją Państwo chrupiącą bagietkę, pachnący świeży chleb, czy pełnoziarnistą bułeczkę śniadaniową bez obaw o pokruszenie czy rozerwanie. Nóż do pieczywa serii 5000FCD ma ostrze wykonane z twardego rdzenia ze stali FC61 zakutego w 48 warstw stali o różnych właściwościach fizycznych.
Ta technologia daje nie tylko niezwykle efektowny wzór, unikalny dla każdego egzemplarza, zapewnia przede wszystkim wysoką retencję krawędzi tnącej przy odpowiedniej elastyczności i bardzo dobrej udarności głowni. Wykorzystany w procesie wytwarzania Friodur - proces hartowania z wymrażaniem zapewnia większą gęstość międzycząsteczkową stali w efekcie zwiększając twardość i odporność na korozję. Charakterystyczny ząbkowany szlif pozwala na krojenie nawet najbardziej chrupiącego, świeżego pieczywa. Dzięki ergonomicznemu uchwytowi uformowanemu na kształt litery D nóż ten świetnie leży w dłoni i umożliwia nawet najdłuższą pracę bez zmęczenia.
Ten stabilny nóż, podobnie jak cała linia, zachwyca wyborną estetyką. Wzór warstwowy ostrza tworzy doskonały kontrast z drewnianym wyglądem uchwytu z drewna Pakka. Dwa czerwone pierścienie na czarnej rękojeści podkreślają typowy, japoński charakter tego niezwykłego pomocnika kuchennego. Wybierając ten nóż otrzymają Państwo najwyższej jakości narzędzie, które zapewni Wam lata kuchennej przyjemności.