Nóż Nakiri Miyabi 5000FCD 17 cm sprawia, że nawet proste zadania kuchenne, takie jak obieranie i krojenie owoców i warzyw są doświadczeniem optycznym. Ostrze o długości 17 cm, którego rdzeń został wykonany z twardej stali FC61, pokryte jest 48 warstwami stali nierdzewnej. Dzięki temu ostrze ma unikalny wzór. W ramach procesu produkcyjnego ostrze Friodur zostało również udoskonalone w specjalnym procesie hartowania z dwukrotnym wymrażaniem. Dzięki temu jest wyjątkowo odporne na korozję i trwałe.
Jednocześnie ostrze jest wyjątkowo cienkie - dlatego idealnie nadaje się na przykład do cięcia drobnych plasterków ogórka lub pomidorów. Ten japoński nóż do warzyw łączy niesamowitą ostrość z estetycznym wzornictwem i dalekowschodnią elegancją. Nóż, który szczególnie zachwyci kolekcjonerów, ponieważ wzór warstwowy ostrza jest unikalny - nie ma dwóch takich samych noży.