Nóż Santoku Miyabi 5000MCD 18 cm jest odzwierciedleniem najlepszego japońskiego rzemiosła, opartego na tradycyjnej estetyce Dalekiego Wschodu. Drobna, warstwowa struktura nawiązuje do słynnych mieczy rodem z japońskich opowieści, co ze względu na ostrość tych niezwykłych noży jest doskonałym porównaniem. 100 warstw stali zakutych wokół rdzenia wykonanego ze specjalnej stali MicroCarbide MC63 oraz proces Cryodur polegający na hartowaniu z wymrażaniem do temperatury -196°C czyni te ponadprzeciętne narzędzia trwałymi i odpornymi na korozję.
Szlifowanie metodą Honbazuke – ręczna obróbka na naturalnych kamieniach w 3 trzech etapach i polerowanie na skórzanych pasach gwarantują niespotykaną ostrość. Nóż Santoku to estetyczny majstersztyk, do którego produkcji zastosowano idealnie współgrającą kombinację nowoczesnych narzędzi i tradycyjnych metod. Od samego ostrza aż po uchwyt nóż Santoku jest unikatowy: naturalna struktura rękojeści uzyskana poprzez zastosowanie drewna brzozy Masur (brzoza karelska) nadaje narzędziu wyjątkowy wygląd.
Szlifowane drewno uformowane w typowy dla japońskich noży kształt litery D gwarantuje precyzję, wygodę i krojenie bez zmęczenia. Całość dopełniają stylowe detale takie jak mozaikowe piny charakterystyczne dla tej linii, przekładki z czerwonej fibry czy głowica z logo. Prosty wygląd noża dodatkowo podkreśla jego funkcjonalność: dzięki nożowi Santoku marki Miyabi nawet praca nad rybami, mięsami czy cięższymi warzywami stanie się lekka i przyjemna.