Nóż Santoku Miyabi 5000MCD 67 18 cm jest najlepiej sprzedającym się japońskim rodzajem ostrzy, a nazwa pochodzi od „Trzech cnót”, czyli mięsa, ryb i warzyw. Japoński, kuty nóż Santoku flagowej serii Miyabi 5000MCD 67 ma niezwykle twardy rdzeń ze stali proszkowej MicroCarbide dla utrzymania krawędzi ostrza w jak najlepszej ostrości. Rdzeń laminowany jest 132-oma zewnętrznymi warstwami stali nierdzewnych o różnej barwie, które tworzą unikalny wzór na ostrzu.
Krawędź ostrza wykonana w technice Honbazuke jest symetryczna, wykonana ręcznie na naturalnych kamieniach i polerowana na pasach skórzanych. Rękojeść jest wykonana w typowym dla noży japońskich przekroju D z najwyższej jakości drewna czarnego jesionu. Kształt chwytu umożliwia lepszą kontrolę i niestrudzoną pracę. Struktura samego drewna podkreśla ekskluzywną formę i zachwyca swoim wyglądem. W połączeniu z wyraźną, warstwową klingą, pinami mozaikowymi, przekładkami z stali nierdzewnej z czarną fibrą, zakończone głowicą z logotypem, stanowią arcydzieło tego rzemiosła i produkt flagowy marki Miyabi
By utrzymać swój nóż w jak najlepszej formie należy zachować ostrożność. Zalecane jest tylko mycie ręczne oraz ostrzenie na kamieniach odpowiedniej gradacji oferowanych przez producenta. Należy unikać używania szklanych, ceramicznych i kamiennych desek do krojenia.