Nóż Gyutoh Miyabi 5000MCD 24 cm zachwyca przede wszystkim swoim niezwykle cienkim, ale zarazem stabilnym ostrzem, posiadającym autentyczny, japoński profil. Krawędź ostrza jest symetryczna i ostrzona na kąt 19° szlifem Honbazuke zapewniając niezwykłą ostrość. Dlatego nawet najwytworniejsze potrawy przygotują Państwo w mgnieniu oka.
Ostrze noża zawiera wykonany ze stali proszkowej MicroCarbide MC63 rdzeń, laminowany w 100 warstw stali nierdzewnych o różnych właściwościach fizycznych. W ten sposób tworzy się unikatowy dla każdego noża wzór, twardość z zachowaniem elastyczności i udarności na wymaganym poziomie. Ponadto ostrze Cryodur hartowane a następnie wymrażane w temperaturze -196°C charakteryzuje się niespotykaną wręcz twardością o wartości ok. 63 HRC.
Dla wygody kucharza i wzmocnienia efektu wizualnego uchwyt noża uformowano na kształt litery D i wykonano z przepięknego drewna brzozy Masur, która również zachwyca niespotykanym nigdzie indziej rysem słojów. Dzięki prawidłowemu balansowi noże Gyutoh gwarantują płynną i wydają pracę bez wysiłku nawet przez długi czas. Wpływa to na optymalną kontrolę podczas krojenia. Z nożami Gyutoh marki Miyabi wyposażą Państwo swoją kuchnię w narzędzie o niespotykanej sile cięcia.