W 1933 roku Alfonso Bialetti wypuścił pierwszy ekspres do kawy Moka Express . Od tego momentu rozpoczęła się historia Bialetti , marki, która przekształciła sztukę parzenia kawy w proces tak prosty i naturalny, że stał się integralną częścią życia każdej włoskiej rodziny. Hasło firmy brzmi: „In casa un espresso come al bar”, co dosłownie oznacza „Espresso w domu jest takie samo jak w kawiarni”.
Od ponad 90 lat Bialetti pielęgnuje wartości i tradycje, przekazując je w aromatach, smakach i kolorach, które przypominają o domu, codziennych zwyczajach i świątecznym nastroju. Marka rozpoznawalna jest nie tylko dzięki produkcji najlepszych przyborów kuchennych do parzenia kawy, ale także dzięki swojemu oryginalnemu logo – małemu „wąsatemu Włochowi”. Wynalazł go syn założyciela firmy Renato Bialetti w 1953 roku. To dobra karykatura jego ojca, a podniesiony palec oznacza „Un espresso, per favoure!” („Poproszę jedno espresso”).
Instrukcja obsługi ekspresu do kawy typu gejzer (zasada działania ekspresu do kawy typu gejzer) :
- Napełnij dolną część aż do zaworu bezpieczeństwa czystą wodą pitną
- Włóż filtr w kształcie lejka i napełnij go mieloną kawą bez ubijania. Używaj średnio i grubo mielonej kawy. Moc kawy można regulować ilością zmielonej kawy wsypanej do filtra w kształcie lejka
- Upewnij się, że płyta filtra i uszczelka pasują do odpowiedniego otworu, a następnie mocno zablokuj górną część z dolną częścią
- Ustaw ekspres do kawy na średnim ogniu i poczekaj, aż kawa zacznie wypływać (około 4 minut) z kolumny
- Gdy kawa napełni górne naczynie, zdejmij ekspres z ognia. Nie dotykaj gorącej powierzchni ekspresu, użyj uchwytu
Wskazówki dotyczące pielęgnacji ekspresu do kawy:
- Nie używaj różnych ekstraktów, gdyż mogą zatkać filtr ekspresu
- Regularnie sprawdzaj stan ekspresu do kawy, wymieniaj zużyte części
- Przed użyciem ekspresu należy sprawdzić obecność zaworu i wszystkich elementów wewnętrznych oraz ich prawidłowy montaż
- Nie ubijaj kawy w filtrze
- Wlać wodę nie wyżej niż zawór nadciśnieniowy