Nóż do chleba Kai Shun 23 cm to wyjątkowy, praktyczny nóż z ząbkowanym ostrzem, japońskiej marki Kai o długości 23 cm. Tego typu ostrze jest niezastąpione do skutecznego krojenia nawet dużych bochenków chleba, bez zgniatania go i kruszenia. Noże z serii Shun to ostrza wykonane ze specjalnej stali damasceńskiej składającej się z 32 warstw. Rdzeń noża jest wykonany ze stali VG-10. Stal użyta do produkcji ostrzy to specjalny stop zawierający 1,0 % węgla oraz 1,5% kobaltu. Odporna na korozję i trwała stal - 61± 1 HRC, daje klindze ostrość, która nie ma sobie równych.
Ręcznie ostrzone ostrza, idealne wyważenie sprawiają, że noże z serii Shun to niezastąpiony pomocnik dla najbardziej wymagających kucharzy. Rękojęści noży zostały wykonane z powlekanego drewna Pakka, o przekroju litery "D", stalowe zakończenie uchwytu ma na celu zachowanie lepszej równowagi. Każdy nóż Shun ma indywidualny i niepowtarzalny charakter, poprzez ułożenie poszczególnych warstw stali, niczym słoje w przekroju drzewa. Dzięki temu, pojedynczy nóż to odrobina sztuki, kunsztu i rzemiosła, która łączy technologię z nowoczesnym designem.